valkeniers CADEAU  TIP !  Roofvogel workshop: Falconry Experience Day

Home Contact Stage     Voor de meest actuele informatie surf naar de Valkenier

       

Up

Jachtvogels

 

De Jachtvogels

Foto: Vincent WehrenTal van roofvogel soorten zijn geschikt voor de valkerij. De valkenier bepaalt zijn keus naar de aard van zijn jachtvelden. Heeft een valkenier uitsluitend jachtgebieden in een bosrijke omgeving, zal hij geen Slechtvalk kiezen omdat deze vogel voor open terrein geschikt is.

Populaire jachtvogels voor de lage vlucht zijn o.a. de Harris Hawk (Parabuteo Unicinctus), Roodstaartbuizerd (Buteo Jamaicencis) en de Havik (Accipiter Gentilis). Voor de hoge vlucht wordt meestal de Slechtvalk (Falco Peregrinus), Sakervalk (Falco Cherrug), Giervalk (Falco Rusticolus) of hybride vormen ingezet. Daarnaast worden ook wel kleinere jachtvogels zoals o.a. de Sperwer (Accipiter Nisus) voor de valkerij benut.  

De Jachtmethode

In de valkerij kent men vogels van de hoge vlucht en de lage vlucht. Als we over de hoge vlucht spreken worden de valken bedoeld waarmee op veerwild (vogels) wordt gejaagd. Deze roofvogels noemen we ook stootvogels omdat ze vanuit een duikvlucht op de prooi stoten.

De lage vlucht wordt o.a. met haviken, buizerdachtigen en arenden beoefend om bijvoorbeeld konijn of haas te bejagen maar ook veerwild zoals fazant..
  •     Hoge Vlucht

Birds@Work Valkerij - Rob van Dipten lost SakervalkBij de hoge vlucht is één van de mooiste technieken het aanwachten waarbij de vogel hoogte en positie kiest boven de prooi. Dit is de meest tot de verbeelding sprekende vorm door de duizelingwekkende duikvluchten die de valk daarbij gebruikt om de prooi te stoten. Van nature hebben veel roofvogels de eigenschap om te gaan aanwachten.

Een perfect samenspel tussen mens en dier; het aanwachten is hiervan wel het mooiste voorbeeld.

Allereerst wordt er een staande hond het veld in gestuurd op zoek naar veerwild (bijvoorbeeld patrijs of fazant). Deze hond mag in geen geval zelf achter het wild aan gaan, hij moet hazenrein zijn.  Op het moment dat de hond gaat voorstaan (ten teken dat er wild is) zal de valkenier de valk laten opstijgen. Als de valk de juiste positie heeft, geeft de valkenier de hond het teken om het gevonden wild uit de dekking te drijven. Daarna zal de valk het wild slaan.

Een andere vorm van de jacht met de valk is vanaf de hand.  Deze methode wordt gebruikt om kraaiachtigen te bejagen. Is een geschikte kans om een kraai te laten slaan wordt de valk vanaf de hand losgelaten waarna deze direct de achtervolging inzet.

  •     Lage Vlucht

Youp + Seppe jagen Konijn - Foto: Tijmen Siemens 02-03-04 www.siemensfotografie.nlIn deze vorm van de valkerij wordt gejaagd op konijn en haas (in sommige landen zelfs kleine antilopen). De lage vlucht wordt doorgaans uitgeoefend met haviken, buizerdachtigen en arenden. Onze eigen inlandse buizerd (Buteo Buteo) is  ongeschikt om mee te jagen. In de natuur voedt deze zich met kleine prooien en vangt hoogst zelden een konijn of haas.

Bij de lage vlucht draagt de valkenier de jachtvogel op de hand, lopend door het jachtgebied en vaak vergezeld van een drijvende hond zoals de Engelse Springer Spaniël. De hond heeft als functie om wild dat zich in de dekking bevindt los te maken. 

De ultieme combinatie van de lage vlucht is de perfecte samenwerking tussen mens, jachtvogel, hond en fret. In deze samenstelling wijst de hond een belopen konijnenpijp aan, Vervolgens wordt de fret de pijp ingestuurd en wachten de valkenier, hond en havik doodstil of het konijn springt. Is dat het geval wordt de havik losgelaten. In een pijlsnelle achtervolging zal die het konijn slaan.

De Afkomst

Foto: Verlee ConsultancyIn vrijwel alle landen worden roofvogels voor de valkerij in gevangenschap gefokt. Wildvang is niet toegestaan en ook niet noodzakelijk omdat roofvogels zich in gevangenschap uitstekend voortplanten. In Amerika wordt nog wel met wildvang soorten zoals de Harris Hawk en Roodstaartbuizerd gewerkt en in Kazakhstan met de Arend.

In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd heeft de valkenier er geen enkel belang bij om een roofvogel illegaal uit het wild te halen omdat hij deze via kwekers legaal kan aanschaffen. Gefokte roofvogels zijn voorzien van een gesloten pootring en bijbehorende documenten zoals de Cites. Bezit van illegale vogels is dus zeer eenvoudig aan te tonen. 

Roofvogels voor de valkerij worden niet als kuiken bij de ouders weggehaald. Ze worden meestal in totale afzondering gefokt en pas uit de "volière" gehaald als ze volledig vliegvlug (droog in de pennen) zijn. Op dat moment zijn ze wild en hebben ze nog nooit een mens gezien. Dit ter voorkoming van imprint vogels. Dit is een hinderlijk, luidruchtig en bij grotere vogels potentieel gevaarlijk gedrag.

 

 

Terug naar boven...
Terug naar boven...